Още на старта на търговията в Азия щатският долар продължава възходящия си тренд спрямо повечето основни валути, което се пренесе и на валутните пазари в Европа във вторник.

Американската валута ще остане силна, тъй като е твърде рано за Федералния резерв на САЩ (Фед) да мисли за понижаване на основния лихвен процент, казват анализаторите на една от най-големите британски банки HSBC.

Дори когато Фед започне да понижава лихвата, това няма да се случи изолирано от другите централни банки, казват експертите.

"По този начин доларът вероятно ще успее да запази господството си, тъй като икономиката на САЩ се справя по-добре с отслабването на импулса на глобалния растеж", се казва в проучването на HSBC, цитирано от "Блумбърг".

Еврото се понижи с 0.24% до 1.0137 долара спрямо 1.0160 долара в края на предишната сесия, тъй като нарастващите опасения относно икономическото забавяне, особено в Европа и Китай, и ястребовите забележки на някои служители на Фед тласнаха долара нагоре.

Общата европейска валута се търгува близо до паритета от началото на юли, тъй като има нарастващи признаци, че икономиката на еврозоната се насочва към рецесия, в момент, когато инфлацията продължава да достига рекордни върхове, енергийната криза далеч не е приключила и ЕЦБ е готова да продължи да увеличава разходите по заемите.

Японската валута е единствената от световните, която се повишава спрямо американския долар, като нараства с 0.47% до 133.75 йени, при 133.32 йени в края на търговията в понеделник отдалечавайки се от 24-годишно дъно от 139.42 йени, достигнато в средата на юли, подпомогната от по-ниските от очакваните стойности на инфлацията в САЩ, които повишиха спекулациите, че Фед може да забави темпото от затягането на политиката си.

Паундът струва 1.2009 долара, което е понижение с 0.38% за британската валута спрямо 1.2055 долара ден предния ден, натиснат надолу от по-силния долар на фона на бягството към безопасни активи след слабите китайски данни и докато търговците очакват ключови икономически данни за Обединеното кралство, които трябва да бъдат публикувани тази седмица.

Допълнителна подкрепа спрямо стоковите валути доларът получи от началото на седмици от поевтинелия петрол.

3e-news.net