Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че започва да търси нов централен банкер, който да замени Марк Карни, предаде Ройтерс.

Карни два пъти удължи мандата си, за да помогне на британската икономика в процеса на Брекзит.

Той обаче отхвърли идеите за ново удължаване на мандата му, въпреки че британското излизане от ЕС все още не е приключило.

Намирането на кандидат с правилните умения и опит, за да ръководи Банк ъв Ингланд (Bank of England), е от решаващо значение за гарантирането на продължаващото укрепване на нашата икономика и за запазването на британската позиция на водещ световен финансов център, посочи в съобщение Хамънд.

Сегашният централен банкер на Обединеното кралство зае тази длъжност на 1 юли 2013 година и ще я напусне на 31 януари 2020 година. Претендентите за поста с годишна заплата 480 000 лири или над 620 000 щатски долара, трябва да имат обширни познания и опит на финансовите пазари, както и умения да оглавяват успешно голяма финансова организация, се посочва в съобщението.

Очаквам да работя с Марк Карни през оставащите месеци от мандата му като гуверньор, отбеляза Хамънд.

Уверената му ръка помогна на британската икономика да премине през труден период и сега сме стабилни, с ниска инфлация и най-бързия растеж на заплатите от десетилетие, допълни финансовият министър.

Хамънд каза по-рано този месец, че се надява опасенията около Брекзита да не отблъснат евентуалните кандидати.