Цените на златото се повишиха до едномесечен връх днес, достигнат на предходната сесия, благодарение на лекия спад на долара и перспективите, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще направи пауза в тазгодишния цикъл на повишаване на лихвите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Спот цената на златото нарасна с 0,3 на сто до 1,944,91 за унция в 05:18 часа по Гринуич (08:18 часа българско време), след като скочи до максимум от 1,952,79 долара за унция в петък. Фючърсите на американското злато добавиха 0,2 на сто до 1,071,40 долара за унция.

Публикуваните в петък данни сочат, че растежът на работните места в САЩ се е повишил през август, но равнището на безработицата е скочило до 3,8 на сто, а увеличението на заплатите се е забавило. Това е повишило аргументите в полза на пауза на повишението на лихвите този месец, оказващо натиск върху долара.

"Изглежда, че текущият цикъл на повишение на лихвите е започнал да води до постепенно смекчаване на трудовия пазар в САЩ, което може да понижи повишените инфлационни очаквания", заяви Келвин Уонг, старши анализатор на пазара за Азиатско-тихоокеанския регион в "Оанда корпорейшън" (Oanda Corporation).

Търговците виждат 93-процентна възможност УФР на да остави непроменени лихвите си на септемврийското си заседание, според показателя "Си Ем И ФедУоч". (CME FedWatch)

Тъй като златото само по себе си не носи печалба от лихви, то има склонност да губи привлекателност при повишение на лихвите.

"Цената на благородния метал ще зависи от това, което ще се случи с доходността на държавните облигации преди септемврийското заседание на комисията за отворения пазар (FOMC)", заяви Тим Уотърър, главен пазарен анализатор в Кей Си Ем (KCM).

"Ако видим спад на доходността, базирана върху очакванията за лихвите, това би било положително развитие за златото", коментира той.

Междувременно спот цената на среброто прибави 0,3 на сто до 24,24 долара за унция, платината остана без промяна - 960,24 долара, а паладият е нараснал до 1,223,73 долара.