Украйна е готова да предложи на международните си кредитори план за преструктуриране на задължения за 20 милиарда долара до началото на идния месец. Това са посочили в понеделник пред Ройтерс два източника, запознати със ситуацията, предаде БТА.

Украйна се стреми да си осигури споразумение за преразглеждане на дълговете, преди през август да изтече действието на двугодишното замразяване на плащанията, договорено с държателите на украински облигации.

Отправянето на предложение към притежателите на облигации е поставено като отправна точка за официални разговори, включително провеждане на подробни дискусии и обмен на привилегирована информация.

Според един от източниците, правителството в Киев се надява да постигне общи договорености по споразумението най-късно през юни.

От министерството на финансите на Украйна не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар по въпроса.

Украйна желае да има достъп до капиталовите пазари и ще трябва да издаде облигации като част от преструктурирането на дълга си, но също така може да набере ново финансиране чрез продажба на обезпечени и гарантирани облигации.

Международните партньори на Украйна или многостранни кредитори биха могли да осигурят обезпечение за новите облигации, подобно на така наречените брейди облигации (държавни ценни книжа, издавани във връзка с преструктурирането на външния дълг на страната), емитирани от латиноамериканските страни в края на 80-те години, които бяха подкрепени чрез държавни облигации на САЩ.

В началото на месеца генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи да се създаде фонд, в който съюзниците от алианса да внесат 100 милиарда долара за пет години като част от пакет мерки в помощ на Украйна.