Националната банка на Украйна (НБУ) намали основния си лихвен процент за първи път от началото на предприетата от Русия инвазия, преди повече от 17 месеца, предадоха ДПА и БТА.

Украинската централна банка обяви, че намалява основният си лихвен процент от сегашните 25 процента на 22 процента. Новата ставка ще е в сила от утре, 28 юли.

Силното ограничаване на инфлацията и стабилната ситуация на валутния пазар позволиха тази стъпка, обясняват експертите на банката. От началото на годината годишната инфлация в Украйна се понижи от 26 процента до 12,8 процента през юни.

Прогнозата на банката за средния темп на покачване на потребителските цени през 2023 г. е ревизирана надолу - до 10,6 процента, докато по-рано се предвиждаха 14,8 процента.

Перспективата за икономически растеж е повишена от 2 на сто до 2,9 на сто.

През 2022 г. обаче украинското икономическото производство е спаднало с над 29 процента заради ефектите от войната.

От началото на годината Украйна е получила около 27 милиарда долара под формата на заеми и помощи от чужбина. В резултат на това валутните резерви на страната са се повишили до исторически максимум, еквивалент на над 39 милиарда долара в края на юни, съобщи още Националната банка на Украйна.

В рамките на годината банката очаква още 42 милиарда долара под формата на чуждестранна валута.

Основният риск за икономиката остава войната. Евентуални руски атаки срещу енергийната инфраструктура или маршрутите за износ могат да попречат на икономическото развитие. Намалената или по-нередовна чуждестранна финансова помощ също фигурира като риск.