Международните банки във Великобритания призовават за специални визови облекчения след Брекзита, за да се запази позицията на Лондон като глобален финансов център, съобщиха два източника пред Ройтерс.

Финансовият сектор иска нова система, при която чуждестранният персонал във Великобритания, който е изпратен на работа там за до 6 месеца, да може да влиза и излиза от страната свободно без служителите да трябва да кандидатстват за виза преди пътуването, уточниха източниците.

Предложението е основна препоръка в проектодокумент на ДъСитиЮКей (TheCityUK) - организация, която съдейства за развитието на британския финансов сектор, и консултантската компания И Уай (EY), уточниха източниците.

Докладът припомня на правителството, че финансовият сектор трябва да продължи да привлича най-добрите специалисти в света, тъй като е най-големият източник на приходи от корпоративни данъци, възлизащи на 14 процента от данъчните приходи на Великобритания.

Документът трябва да бъде представен официално след 10 дни.

В момента компании във Великобритания могат да наемат граждани на други страни от ЕС без бюрокрацията, с която се сблъсква нает служител от страна извън блока