Управлението за Федералния резерв на САЩ остави ключовата лихва без промяна, но каза, че ще наблюдава ниската инфлация и развитията в световната икономика, съобщи АФП.

Очакваното решение на американската централна банка остави лихвата в сегашния диапазон 1,5-1,75%, като тя остава на нивата след третото намаляване за годината през октомври. Според Ройтерс Фед е показал, че тя вероятно ще остане същата неопределено време, или поне до 2021 г.

Единодушното решение, за разлика от предишни гласувания, едва ли ще удовлетвори президента Доналд Тръмп, който често критикува Фед и иска намаляването на лихвите да продължи.

Според съобщението "настоящата позиция на паричната политика е подходяща за подкрепа на устойчивото разширяване на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията в близост до целта от 2%".

От централната банка на САЩ заявиха, че ще продължат да следят данните за икономическите перспективи, включително в глобален мащаб, и приглушения инфлационен натиск.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза по-късно на пресконференция, че ниската инфлация в САЩ, въпреки историческите ниски нива на безработица, ограничава натиска върху централната банка за повишаване на лихвите. Той добави, че за повишаване на лихвите трябва да бъде наблюдаван "значим" и "упорстващ" ръст на инфлацията.

"Нашата икономическа перспектива остава благоприятна, въпреки глобалното развитие и продължаващите рискове", каза председателят на Фед Джером Пауъл. "С напредването на годината ние коригирахме позицията на паричната политика, за да облекчим икономиката и да осигурим известна застраховка ... Тази промяна помогна за подкрепа на икономиката и за запазване на перспективите на правилния път", допълни той.

След края на редовното заседание Фед представи и актуализираните си макроикономически прогнози и очакванията на централните банкери за лихвите нива в средносрочен план.

Фед запази непроменени прогнозите за растежа на БВП и за инфлацията в САЩ през тази и следващите три години спрямо септемврийските, но намали оценките си за нивото на безработицата.

В същото време централните банкери понижи осреднените си очаквания за нивото на федералната фондова лихва, като вече залагат на лихвено ниво от 1,6% за тази и следващата година (под ниво от 1,9% при септемврийските прогнози) и слабо повишение през 2021-а година до 1,9% (но под 2,1% предишна прогноза) и до 2,1% през 2022-а година (под септемврийска оценка за лихва от 2,4%).

Осреднената дългосрочна оценка за федералната фондова лихва остава непроменена на ниво от 2,5%.