Обезценяването на турската лира продължава. От началото на годината тя е поевтиняла спрямо долара с 20.27%, става ясно от публикуван днес анализ на Централната банка на страната. Това е нов исторически рекорд на националната валута.

Вчера при затваряне на пазарите, стойността на един долар се повиши до 4.8 турски лири при стойност 4.5 турски лири в понеделник. С това валутата на южната ни съседка почти се изравни с обезценяването на аржентиското песо, което от януари досега падна спрямо долара с 23%.

Според експерти на "Блумбърг" ситуацията на валутния пазар в Турция излиза изпод контрола на властите. Обезценяването на лирата може да бъде ограничено само с повишаване на лихвите, а президентът Ердоган твърдо се обяви против таката стъпка.

Но слабата валута увеличава разходите на страната по внос на стоки, както и при погасяване на задължения в чужда валута. Само от поевтиняването на турската лира петролът, внасян в страната е поскъпнал с 19% за месец. Инфлацията до последното обезценяване на лирата е 16.37% на годишна база.