Ако вярваме на историческия опит, Турската централна банка подготвя почвата за увеличение на лихвените проценти, коментира телевизия "Блумбърг".

Последният път, когато финансовата институция публикува изявление, в което казва, че ще предприеме "необходими" мерки - подобно на предупреждението си от сряда, беше през януари 2017 г. Две седмици по-късно банката увеличи лихвените проценти по време на насрочена среща.

Но въпреки увеличаването на волатилността на турската лира, този път законотворците не разполагат със съвсем същия набор от средства.

В навечерието на срещата от януари 2017 г., централната банка започна процеса на затягане, блокирайки достъпа на кредиторите до евтини пари, принуждавайки ги да взимат заеми при по-високи лихвени проценти. До началото на срещата банката вече беше увеличила средните разходи за финансиране с над 80 базисни пункта, сигнализирайки, че тенденцията ще продължи.

Днес централната банка обаче не разполага с такава опция, като една от причините е и неодобрението на турския президент Реджеп Ердоган към по-високите разходи по заеми. Това също е фактор, който може да ограничи законотворците преди тяхната среща на 7 юни, посочват от UniCredit SpA.

"Макар прецедентът да предполага, че налице са много сигнали, които говорят за извънредно увеличение на лихвените проценти от централната банка, силното противопоставяне на правителството и особено на президента Ердоган, прави тази възможност по-малко вероятна този път", заяви стратегът на UniCredit в Лондон Киран Ковшик.

От началото на годината лирата потъна с почти 15% спрямо долара - второто най-лошо представяне сред валутите на развиващите се пазари. Според Ковшик по-лошото представяне на валутата може да продължи още и през идните седмици, ако доходността по американските държавни облигации продължи да расте.