Турската централна банка запази без промяна лихвените си ставки, опровергавайки напълно очакванията на финансовите пазари за тяхно повишение, което  предизвика драматична обезценка на турската лира спрямо щатския долара и еврото.

На първото си редовно заседание след преизбирането на президента на страната Реджеп Ердоган, Турската централна банка (ТЦБ) не посмя да увеличи лихвените ставки, запазвайки основната едноседмична репо лихва на ниво от 17,75%. Мнозинството анализатори и икономисти очакваха, че банката ще повиши репо лихвата с между 100 и 125 базисни пункта (с 1% до 1,25%) с оглед на факта, че инфлацията в Турция удари през юни 14-годишен връх от 15,39% и в опит да се ограничи обезценката на местната валута, което е и в основата на двуцифрената инфлация в страната,  съобщи БНР.

Днешното изненадващо решение сякаш потвърждава инвеститорските опасения, че новият-стар президент на Турция в лицето на Ердоган ще застраши независимата парична и лихвена политика на централната банка. Тези притеснения се засилиха допълнително, след като Реджеп Ердоган назначи за финансов министър своя зет Берат Албайрак. През миналия уикенд Албайрак беше цитиран да казва в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-20 в Буенос Айрес, че той няма да прави опити да се противопоставя на финансовите пазари. Неговите коментари сякаш увеличиха допълнително очакванията за предстоящо тази седмица повишение на лихвените ставки от страна на Турската централна банка.

С оглед на това днешното изненадващо запазване на лихвените ставки без промяна провокира силна обезценка на турската лира спрямо долара и еврото.

Щатският долар поскъпна за кратко с над 4% към 4,9375 турски лири, след като по-рано през деня (преди края на заседанието на ТЦБ) се търгуваше в близо двуседмично дъно около 4,7298 лири. Последва известна негова стабилизация около 4,8700 нивото, но въпреки това доларът нараства в рамките на деня с 2,7%.

Еврото също поскъпна рязко с повече от 4% към близо двуседмичен връх от 5,7800 турски лири, след което опитва стабилизация около 5,7000 нивото, нараствайки в рамките на деня с 2,74%.

Трябва да се има предвид, че и двете световни водещи валути се търгуват недалеч от техните рекордни нива спрямо турската лира, достигнати на 12-ти юли тази година - около 4,9700 лири за един долар и около 5,8117 спрямо едно евро.

Разочароващото за инвеститорите решение на ТЦБ провокира и вълна от продажби на турски държавни облигации, повишавайки тяхната доходност. След като централната банка запази лихвите без промяна, доходността на турските доларови книжа с падеж през 2022-а година скочи до около 6,5% от 6,26% преди самото решение.

Трябва да се има предвид, че Турция е с едно от най-високите нива на външен дълг сред т.нар. развиващи се икономики, като дългът ѝ представлява около 53,5% от нейния брутен вътрешен продукт, според данни на МВФ. Това я прави силно уязвима от обезценката на местната валута и от нежеланието на инвеститорите да купуват турски държавни облигации. В същото време голяма част от турския бизнес има заеми, деноминирани в долари и евро, което го прави доста чувствителен на подобни резки понижения на местната валута.