Цената на златото е на път да отбележи за втора поредна година понижение на годишна основа, тъй като агресивната политика на повишаване на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ограничава интереса на инвеститорите към ценния метал, информира Си Ен Би Си.

"През по-голяма част от годината златото се намираше под натиска на агресивната парична политика на УФР", отбелязва анализаторът Иля Спивак, цитиран от БТА.

Въпреки това, цената на златото се повиши с почти 200 долара за тройунция от септември, когато достигна най-ниското си равнище от над 2 години. Ценният метал е на път да отбележи най-успешното си тримесечие от средата на 2020 г. на фона на очакванията на инвеститорите, че УФР може да забави темпа на увеличение на лихвените проценти, отбелязва Си Ен Би Си.

На този фон платината е повишила стойността си с 9 процента през 2022 г., по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив в сравнение със златото, което се понижава с около 1 процент и паладият, чиято цена намалява с 4 на сто.