Мащабната вълна от безредици във Франция след убийството на 17-годишен младеж от полицай миналата седмица в парижкото предградие Нантер е нанесла досега щети на поне 370 банкови и около 150 пощенски клона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

40 процента от атакуваните 370 банкови клона се намират в столичния регион Ил дьо Франс. "В 80 от тях щетите са много сериозни, някои са направо срутени", заяви пред АФП представител на асоциацията на френските банки.

По-рано френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер съобщи, че от 27 юни насам участниците в безредиците са подпалили и разграбили над 1000 магазина и 200 търговски центъра из цялата страна.

Отделно от това около 150 пощенски клона са претърпели щети в хода на безредиците, информира АФП, като се позовава на представител на държавните пощи на Франция.

По негови данни 80 пощи остават затворени заради сериозни разрушения и повреди.

"В някои от пощенските клонове щетите са значителни, така например на места пожарите са унищожили писмата и колетите", каза пред АФП представителят на пощите.

Информациите сочат още, че 80 банкомата на френската "Банк Постал" (Пощенска банка - бел. ред.), разположени в пощенските клонове, също са унищожени от участниците в безредиците. Във Франция има общо 7000 пощенски клона.

Вълната на протести и насилие заля Франция, след като на 27 юни 17-годишният Наел Мерзук отказа да се подчини при пътна проверка и бе застрелян от полицай. Срещу служителя на реда започна разследване.

От началото на безредиците са задържани над 4000 души, уточняват агенциите. Значителен брой от арестуваните са непълнолетни. По данни на радио "Франс енфо" досега в сблъсъците с протестиращите са ранени 737 служители на правоохранителните органи. В последните нощи за охрана на обществения ред дежурят по 45 000 служители на силите на реда.