Британският паунд задържа възхода си в петък, но остава близко до най-голямата си седмична печалба след седем седмици, след като британският парламент гласува за отлагане излизането на Великобритания от Европейския съюз, след решение за удължаване на срока за Брекзит.

Паундът се търгуваше на ниво от 1.3252 щатски долара, след като се изкачи до деветмесечен максимум в сряда, достигайки 1.3380 щатски долара. Последва спад от 0.76% в четвъртък.

От началото на седмицата обаче британската валута е нараснала с 1.8%, което е най-голямата подобна печалба от края на януари, подкрепена от ситуацията около излизането от ЕС и надеждата Великобритания да се откаже да напусне съюза без сделка.

Спрямо еврото паундът отстъпи до 85.45 пенса за евро, след 22-месечния си връх в сряда на ниво от 84.725.

Британските законодатели одобриха предложение, в което се посочва възможност ЕС да се съгласи за кратко забавяне, ако парламентът не може да постигне споразумение за Brexit до 20 март или по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение въобще.

Паундът се стабилизира, след като предложението бе прието късно в четвъртък.

"На пазара има почти пълен консенсус, че Брекзит ще се забави. Всичко се движи в таз ипосока", каза за "Ройтерс" Куосуке Сузуки, мениджър за форекс пазарите в клона на Societe Generale в Токио.

"Но опасността все още не е изчезнала напълно. Срещата на върха на ЕС през следващата седмица вероятно ще бъде кулминацията ", прогнозира той, отбелязвайки факта, че всичките 27 държави-членки на ЕС трябва да одобрят удължаването на Brexit.

Преди британският премиер Тереза ​​Мей да се срещне с лидерите на ЕС в сряда и четвъртък, 21 март следващата седмица, ще се проведе ново гласуване по сделката, която бе отхвърлена два пъти.

Британските законодатели трябва да решат дали да подкрепят сделката на Мей, която според тях не предлага изгодно за Великобритания излизане от ЕС, или да я отхвърлят, и да приемат, че сделката може да бъде променена или да отложат излизането с дълъг срок, примерно 1-2 години.