Напускането на президентския пост от страна на управлявалия близо 30 години Казахстан Нурсултан Назърбаев предизвика скок на търсенето на долари във валутните бюра, съобщи finanz.ru. Това веднага се отрази на курсовете и националната валута тенге започна да поевтинява.

Така при официален борсов курс на 377 тенге за един долар, във валутните бюра продажбите бяха на нива 385 тенге за един долар. При това повечето от обменните пунктове бяха принудени да затворят, след като доларите им се изчерпиха. Повиши се и официалния курс на националната валута за сряда.

От Националната банка на Казахстан обявиха ,че ще предприемат всички необходими мерки за подкрепа на националната валута. Вероятно ще се наложи за тази цел банката да продава долари от своите валутни резерви, смятат финансови анализатори.

Въпреки че се очаква новият президент Токаев да продължи курса на своя предшественик, хората са притеснени от възможен завой във външната политика. Токаев е възпитаник на руския МГИМО, със специализация в китайски език, говори добре този език и е работил в посолството на Казахстан в Пекин. Така че очакванията са страната да се насочи към повече финансови и икономически връзки с Китай.