Ще се наложи България да вземе нов дълг и колкото по-рано го направим е по-добре. Лихвите обаче в Европа растат и ще се стигне дотам само за лихвата да плащаме около 2 млрд. лева, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ.

Вчера Централната европейска банка рязко вдигна основния лихвен процент, което означава, че от понеделник, ако излезем пак на външния пазар, дългът ще е с 1% по-висок, отколкото през тази седмица. Всяко закъснение води до все по-скъп кредит", заяви бившият ковчежник, прочул се с т.нар. бюджет "постна пица".

"В момента, в който започнем да вземаме нови дългове, ще стане само лихвата около 2 млрд. лева. Затова много трудно през следващата година може да говори за покачване на доходите. Трябва да се подпомагат най-слабите социални групи, а не да раздаваме на всички. Няма достатъчно пари, а и Европа влиза в икономическа криза. Германия вече е в рецесия", обясни той.

"На вътрешният пазар вече се искат високи лихви - около 6%. Това е три пъти повече, отколкото през юни", изтъкна експертът.

Бившият финансов министър определи като разумен ходът на служебното правителство да не внася бюджет за 2023 година.

"Какъвто и бюджет да беше влязъл при това служебно правителство в парламента той щеше да зададе едно сериозно наддаване от различните политически сили, за да се позиционират към следващи избори", каза Дянков.

Той коментира, че дори и с удължаване на бюджета за тази година пак се задава дефицит за 2023 година между 4-4,5%. Според Дянков при предложен от служебното правителство бюджет дефицитът щеше да е 7-8%, което е щяло да продължи в следващите три години и да доведе до още по-голяма дългова спирала.

Дянков прогнозира, че до април месец може да се работи с бюджета за тази година. Обясни, че от януари ще се харчи по 1/12 от сегашния бюджет, но акцентира, че сегашният бюджет също е на дефицит.

"Това означава, че няма пари за следващата година и за социални разходи, и за инфраструктурни проекти", каза Симеон Дянков.

Бившият финансов министър коментира, че парите, които трябва да започнат да идват по Плана за възстановяване, са за инфраструктурни проекти.

"Около средата на декември се очаква да дойде първото разплащане по Плана и реално ще покрие социалните разплащания.

Той уточни, че БСП и "Продължаваме промяната" настояват за повече социалните разходи. Тази година са станали за сметка на харчене по инфраструктурни проекти, които така и не се осъществиха. Точно затова за следваща година оставаме с желание за нов бюджет, иначе няма да строим инфраструктура", категоричен е Дянков.

"Реално бюджетът за тази година има дефицит от около 3 млрд лева, които липсват, за да се увеличат пенсиите. За да се покрие тази дупка цялата сума от 2.6 млрд лева, която трябва да дойде от Брюксел през декември, ще иде за покриване на този дефицит на социалните плащания", посочи бившият финансов министър.

Той подчерта, че няма да има изключение за България за влизането в еврозоната.

"Ние в момента не изпълняваме два от трите маастрихстки критерии - нито инфлацията ни е под средната за Европа, нито пък покриваме 3% дефицит, нито за тази година, нито за следващата година. Така че темата как да направим възможното, за да можем от 1 януари 2024 година да влезем в еврозоната, е невъзможна. По-скоро трябва да погледнем можем ли да влезем към края на 2024 или началото на 2025 година, но дори и за това не сме подготвени", каза още Симеон Дянков.