При днешната търговия щатският долар е в отстъпление спрямо повечето основни валути, след като пазарът осмисли решенията от декемврийската среща на Федералния резерв на САЩ (Фед). В сряда следобед доларът реагира с повишение на сигналите на наблюдатели, че паричната политика в САЩ ще се промени по-бързо от очакваното, но след това се понижи на фона на повишения апетит за риск след като бяха обявени решенията на Фед, което не съвпадна напълно с последните прогнози.

Фед запази основната си лихва от 0 до 0.25% след двудневната среща, която приключи вчера и обяви увеличение на темпа на намаляване на покупките на активи. В същото време от текста на разпространеното изявление на борда на Фед след срещата изчезна определението, че високата инфлация е временно явление.

От януари Фед ще намали програмата си за обратно изкупуването на активи с 30 милиарда долара: месечните покупки на американски облигации ще бъдат намалени с 20 милиарда - до 40 милиарда, ипотечните облигации - с 10 милиарда, до 20 милиарда. При този темп на съкращаване, програмата за обратно изкупуване на активи ще бъде завършена през март - с три месеца предсрочно от първоначално планираното, което ще проправи пътя за намаляване на лихвите.

Точковият график след срещата - диаграма, която отразява индивидуалните очаквания на членовете на Съвета на управителите на Фед и ръководителите на отделните банки на Фед по отношение на лихвените проценти, показва, че 10 от 18 членове на борда на Фед очакват три увеличения на лихвите догодина.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), загуби 0.12%, а по-широкият индекс на долара WSJ, в който са включени 16 валути - спадна с 0.09%*.

Еврото се повиши с 0.20% до 1.1316 щатски долара в сравнение с 1.1289 долара в края на предишната сесия в сряда.

Стойността на американската валута спрямо японската йена спадна с 0.04% до 114.110 йени спрямо 114.040 йени предния ден.

В същото време британският паунд нарасна с 0.26% до 1.3301 долара спрямо 1.3262 при затваряне на търговията в сряда. Австралийският долар се повиши най-много с 0.40% до 0.7200 американски долара, спрямо до 0.7169 щатски долара.

Турската лира се срина до ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар заради очакванията, че централната банка на страната отново ще намали лихвите в четвъртък. Стойността на турската лира спадна с нови 1.66% до 15.0691 турски лири за един долар.

Търговците на криптовалута останаха разочаровани от изявлението на председателят на Фед Джероум Пауъл след срещата вчера. Биткойнът, най-популярната криптовалута, спадна с 0.99% до 48 734 долара, а набиращият популярност етериум изгуби 1.02% до 4 024 долара.

Пауъл зяви, че не вижда заплаха от криптовалутите за финансовата стабилност, но побърза да уточни, че смята криптовалутите за "наистина спекулативен актив", защото не са покрити с нищо. "И мисля, че има голям проблем за потребителите, които могат или не могат да разберат какво купуват", добави той. Пауъл подчерта, че подкрепя позицията на работната група на администрацията на президента на САЩ, която настоява Конгресът да приеме нов закон, изискващ криптовалутите да се издават само от легитимни банки. "Stablecoins (приетото име за криптовалути в САЩ) определено могат да бъдат полезна и ефективна част от финансовата система за потребителите, ако са правилно регулирани", каза Пауъл.

*Валутните курсове са актуални към 11:30 часа българско време, 16 декември, източници Trading Economics и MarketWatch.