Шейсетте най-големи световни банки имат около 1,35 трилиона долара кредитни експозиции към активи, свързани с добива на изкопаеми горива. Това сочи проучване на неправителствената организация "Фaйненс уоч" (Finance Watch), цитирано от Франс прес и БТА.

"Тези активи рискуват да загубят значително стойността си по време на прехода към въглеродна неутралност", алармира брюкселската организация, като допълва, че "международните регулаторни органи трябва да предприемат нови мерки", по отношение на капиталовите изисквания.

Сумата представлява близо 1,5 на сто от общите активи на банковите институции.

Що се отнася до френските банки - те са изложени на рискове, свързани с подобни активи на стойност приблизително 142 милиарда долара, изчисляват експертите.

Потенциалните загуби, свързани с активите на най-големите банки, които са ангажирани със замърсяващи проекти, не се покриват от съществуващия им капитал, показва още проучването. За да се справят с този недостиг, банките ще се нуждаят от допълнителен капитал от 157 до 210 милиарда долара, което се равнява на около три до пет месеца от нетните им доходи за 2021 година. Това дори е минималната необходима сума, каза Джулия Саймън, ръководител на изследванията във "Фaйненс уоч", цитирана от Блумбърг.

Междувременно кредиторите продължават да предоставят финансиране на компании за изкопаеми горива. През първите девет месеца на годината банките са помогнали за организирането на заеми и продажба на облигации на обща стойност около 397 милиарда долара на подобни компании. Това все пак е спад с 16 на сто спрямо година по-рано, според данни на агенцията.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО