Ръководителят на Управлението за Федерален резерв на САЩ Джероум Пауел вечеря снощи с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, съобщиха "Франс прес" и "Ройтерс".

Това е първата им среща от месеци наред, през които Тръмп многократно отправи критики към централната банка заради повишаването на лихвите, което според президента застрашава икономическия растеж. 

На вечерята присъстваха вицепрезидентът на федералния резерв Ричард Кларида и министърът на финансите Стивън Мнучин, с когото Пауел редовно се среща, съобщи централната банка в комюнике. Срещата се състоя след заседанието на Фед миналата седмица, на което централната банка съобщи, че засега спира по-нататъшно повишаване на лихвите, което Пауел обясни с икономическата обстановка напоследък, а не с публичните тиради на президента срещу институцията.

Разговорът по време на вечерята, продължила час и половина, включвал различни икономически теми, но не е засегнал по-подробно очакванията за бъдещите решения по паричната политика, се казва в комюникето. Всичко казано от Пауел пред президента било в духа на казаното от него на пресконференцията след заседанието на банката миналата седмица.

 

 

 

Той не е говорил за очакванията си за паричната политика, но е подчертал, че посоката ще зависи изцяло от бъдещата икономическа информация и прогнозите, като решенията ще бъдат взимани въз основа на внимателен, обективен и неполитически анализ. Той изтъкнал, че политиката на институцията цели "да подкрепя максимално създаването на работни места и стабилността на цените".

Това е първата среща на Пауел с Тръмп от назначаването му начело на Фед от милиардера републиканец през ноември 2017 година.

Американската централна банка повиши лихвите си четири пъти през 2018 година с четвърт пункт, което предизвика поскъпване на кредитите за домакинствата и компаниите в САЩ и следователно до забавяне на перспективите за растежа. Тази политика беше остро разкритикувана от Тръмп, който по този начин излезе от обичайната практика държавният глава да уважава независимостта на институцията, от която зависи правилното развитие на американската икономика.