Един от британските топ банкери - Бен Бродбент, вицепрезидент за валутната политика на Банк ъв Ингланд (Bank of England) се извини за думите си, че британската икономика е навлязла в момент на "менопауза", предаде Асошиейтед прес. Сексистката забележка предизвика широка критика.

В интервю за вестник "Дейли телеграф" Бродбент използва метафората, за да опише икономики, които "са преминали своя пик и вече не са толкова мощни", като коментарът предизвика вълна от критики.

"Този лош избор на думи е много разочароващ и отвлича вниманието от истинския проблем", каза Керълайн Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, която е водещо бизнес лоби.

"Такъв език е абсолютно неподходящ. Не е необходимо да прибягваме към мързеливи, сексистки коментари, за да опишем проблемите в икономиката", според Франсес О'Грейди, генерален секретар на Конгреса на британските синдикати.

Великобритания преживява период на слаб растеж, който мнозина приписват на несигурността, която обкръжава предстоящото излизане от Европейския съюз и на дългия период на слаб растеж на производителността.

Бродбент след това се извини в комюнике, в отговор на интервюто, поместено на първата страница на вестника.

"Извинявам се за лошия избор на език във вчерашното интервю за "Телеграф" и съжалявам за обидата, която съм причинил", заявяват топ банкерът.

Бродбент казва, че се е опитал да обясни думата "климактериум", термин, който икономическите историци са използвали, за да обяснят период на нисък растеж на производителността през 19-ти век.

"Икономическата производителност е нещо, което се отразява на всеки от нас, на всички възрасти и полове", според вицепрезидента на Банк ъв Ингланд.

Въпреки бързо последвалото извинение, забележката на Бродбент може да компрометира шансовете му да наследи Марк Карни на поста управител на централната банка. Карни каза по-рано, че ще се оттегли през юни 2019 година и мнозина прогнозираха, че Бродбент, бивш икономист на Голдман Сакс (Goldman Sachs), ще го наследи. Решението ще вземе британският премиер Тереза Мей.