На първото си заседание за 2021 година Руската централна банка остави без промяна водещата лихва от 4,25 процента, предаде ТАСС. Равнището е най-ниското до момента.

В съобщението след края на заседанието по парично-кредитната политика се отбелязва, че през декември и януари темпът на растеж на цените е останал висок, възстановяването на търсенето е било по-бързо и по-стабилно от очакваното. Ограниченията откъм предлагането обаче остават, което продължава да оказва натиск за вдигане на цените, допълва регулаторът.

РЦБ повиши прогнозата си за инфлацията за тази година до 3,7-4,2 процента с очакване показателят да достигне връх през февруари-март и след това да отслабне. И занапред институцията залага на инфлация близо до 4 процента.

Ваксинирането на населението и очакването за допълнителна бюджетна подкрепа в отделните страни допринасят за растежа на цените на финансовите и стоковите пазари, изтъкват банковите експерти.

Централната банка повиши и оценката си за цената на руския петрол за износ Юралс за 2021 и 2022 година от 45 на 50 долара за барел. През 2023 година се очаква равнището да остане 50 долара.

Запазва се и прогнозата за капиталовия отлив от Русия на ниво 35 милиарда долара за тази година и 20 милиарда долара за догодина. През 2023 изтичането на капитал ще възлезе на 15 милиарда долара.

При развитие на ситуацията в съответствие с базовата прогноза РЦБ ще определи времето и темповете на връщане към неутрална парична политика, се допълва в съобщението.