Ситуацията на валутния пазар в Иран напоследък се влоши заради санкционния натиск от САЩ и разпространението на коронавируса. Това заяви днес президентът Хасан Рохани, предаде ТАСС.

"В резултат на санкциите (на САЩ) валутните преводи бяха ограничени. От друга страна, проблем с постъпването (на валута) предизвика и ситуацията с коронавируса, включително частичното затваряне на границите", цитира изказването му агенция ИРНА.

По думите на президента "централната банка трябва да предупреди всички основни длъжници за необходимостта да върнат валутата, отпусната за експортни операции, и да установят график на плащане". "В случай на нарушения те трябва да бъдат представени на обществеността и на компетентните органи", добави той.

Ситуацията на валутния пазар в Иран значително се влоши през последните месеци. Вчера иранската валута достигна най-ниската стойност в историята си - 190 000 риала за долар. В края на март курсът бе максимум 160 000 риала за долар, припомня ТАСС.

Проблеми с валутата имат и иранските държавни структури. Днес радиотелевизионната корпорация ИРИБ (IRIB - Islamic Republic of Iran Broadcasting) съобщи, че сателитните оператори са спрели излъчването на иранската телевизия Прес Ти Ви и на развлекателната мрежа айФилм (iFilm) заради дългове.