Международните валутни резерви на Русия за седмица са спаднали с 5,9 милиарда долара и към 12 януари са били в размер от 592,5 милиарда долара, сочат данни на Руската централна банка, цитирани от ТАСС и БТА.

Спадът от около 1 на сто се дължи на "отрицателна преоценка", посочват от банката.

Към 5 януари валутните резерви на Русия са възлизали на 598,5 милиарда долара. Те са състоят основно от чуждестранна валута, специални права на тираж, резервни позиции в МВФ и монетарно злато.

В същото време курсът на рублата се стабилизира на нива от около 88 рубли за долар, задържан от традиционни ниското търсене на чужда валута от руските износители в началото на годината, съобщава Ройтерс.

Според Алексей Антонов, инвестиционен консултант в "Алор брокер", рублата може да "олекне" до 90 за долар в близко бъдеще, но засега ниското търсене и намесата на централната банка поддържа курса й.

До края на януари централната банка планира да продава всеки ден чужда валута за около 16,7 милиарда рубли (190 милиона долара), тъй като приходите от петрол и газ през декември се оказаха по-ниски от очакваното.