Холандската прокуратура разследва банка Ей Би Ен Амро (ABN AMRO) по подозрения в нарушаване на законодателството срещу прането на пари и финансирането на тероризма, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Банката заяви, че изцяло ще сътрудничи на властите. Акциите й се сринаха с над 9 на сто при отварянето на фондовата борса в Амстердам.

Според прокуратурата Ей Би Ен Амро, която е сред най-големите банки в Холандия, през продължителен период е съобщавала за подозрителни трансакции твърде късно или изобщо не го е правила. Освен това банката не е успявала да направи надлежно разследване на поведението на клиентите и не е прекъснала навреме връзките си с подозрителни клиенти, твърдят разследващите.

Прокуратурата не уточни в какъв период са извършвани предполагаемите нарушения.

По-рано тази година Ей Би Ен Амро съобщи, че холандската централна банка й е наредила да провери всички клиенти, ползващи услугите й за банкиране на дребно, за евентуални финансови престъпления като част от правителствена кампания.

Преди година друга холандска банка, Ай Ен Джи (ING) бе глобена с рекордните 900 млн. долара, тъй като не е успяла да засече финансиране на криминални дейности през нейни сметки, включително плащания на подкупи за чуждестранни длъжностни лица, припомня Ройтерс.

Амро заяви през месеците след налагането на глобата на Ай Ен Джи, че е засилила мерките срещу прането на пари, което й е струвало близо 200 млн. евро и включване на над 1000 служители.