Най-големият пенсионен фонд в Швеция, разполагащ с над 70 милиарда евро, обяви днес, че ще разпродаде активите си в сферата на изкопаемите горива като част от борбата със затоплянето на климата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният фонд А Пе 7 (AP7), който управлява пенсиите на над 4 милиона шведи, заяви, че решението се основава на "анализ на пазара и оценка на риска".

"Очаква се рискът при инвестициите в изкопаеми горива да се увеличи значително", отбелязва фондът в съобщение.

"Решението да се освободим от изкопаемите горива e отзвук на нарастващата загриженост за климата и търсенето на устойчиви инвестиции сред клиентите на А Пе 7", се допълва в съобщението.

А Пе 7 планира да продаде активите си в компании, които добиват, преработват и разпространяват електроенергия от въглища, петрол и газ в обем над 5 процента от общото си производство, уточни говорител пред АФП. Целта на фонда е да постигне въглеродна неутралност до 2030 година.

В момента фондът има активи от петролния гигант Би Пи (BP), европейския му конкурент Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell), както и в американските Ексън мобил (Exxon Mobil) и Шеврон (Chevron).

А Пе 7 има общ капитал от около 670 милиарда шведски крони (72 милиарда долара или 64 милиарда евро).