В България е стартирал проект за Незабавни разплащания в банковия сектор. Това съобщи главният изпълнителен директор на Борика Мирослав Вичев по време на Конференция "Банките и бизнесът", организирана от в. Капитал. 

По думите стана ясно, че проектът е по стандартите и по подобие на европейските проекти в евро за "Instant payments".

"Следващата година ще мине за банките под знака на незабавни разплащания и минаване на много по-бързи платежни релси и плащане в рамките на секунди между институциите", обясни Мирослав Вичев. Той допълни, че през втората половина на годината ще се достигне до предоставяне на услуги, свързани с плащане директно към номер на мобилен телефон, а не само към сметка, какъвто е традиционния начин.

"Надявам се през следващата година да предоставим повече тухлички за дигиталните амбиции на банките и да осигурим добро взаимодействие на целия банков пазар", каза Вичев.

Той обясни, че взаимодействието на банките с клиента много сериозно се променя в годините. В този контекст едно от основните неща, които са нужни за успеха на тази дейност е отдалечената идентификация. Друг аспект е кибер сигурността и изобщо сигурността на представянето в интернет на картовите и електронните разплащания, обясни Вичев.

"Минахаме през тежка година към прилагане на нови стандарти, които доста утежниха преживяването на клиента. Мисля, че следващата година ще се положи доста енергия, за предвижване към посока на биометрия", каза още той.

Банките работят активно за биометрични решения и плавен процес на работа с клиента, за да стане преживяването му да стане достатъчно добро и едновременно с това по-сигурно, добави Мирослав Вичев.