Министърът на финансите на Ирландия Паскал Донъхоу бе преизбран днес за председател на Еврогрупата, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Еврогрупата е неформален орган, в който членуват финансовите министри на 19-те страни, които имат еврото за своя валута.

Председателят ѝ се избира с консенсус на заседание на министрите в Брюксел. 48-годишният Донъхоу, който заема поста от юли 2020 г., беше единственият кандидат за председателската длъжност.

Председателят на Еврогрупата е една от фигурите с голямо значение в Брюксел, редом с председателите на трите големи европейски институции - председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, а също така и с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Задачата му е да председателства месечните заседания на финансовите министри на страните от Еврогрупата, чиято цел е координиране на националните икономически политики на страните от Еврозоната.

Донъхоу обеща да положи усилия, за да се справи с напрежението между северните и южните страни в Еврогрупата.