Преместването на централата на Европейския банков орган (ЕБО) от Лондон в Париж "ни позволи да тестваме привлекателността ни в рамките на Брекзит". Това заяви на официалното подписване на споразумението в Ке д'Орсе държавният секретар в министерство на икономиката и финансите на Франция Аниес Пание-Рюнаше, цитирана от Франс прес.

"Вярвам, че Франция създаде сигурен механизъм, за да приеме структурите и служителите, които трябва да бъдат преместени в страната ни", заяви тя.

Държавният секретар спомена за "организирането на обслужване на едно гише" и за "адаптиран механизъм в областта на здравеопазването, заетостта и фискалната политика".

Министърът по въпросите на Европа и външните работи Натали Лоазо разглежда това преместване, решено чрез теглене на жребий през ноември 2017 година, като "една от първите конкретни последици от Брекзит".

"Разделени не ще бъдем толкова силни, каквото и да правим", каза министърът, говорейки за преместването на централата на ЕБО в Париж като за "една от редките положителни последици от Брекзит". Тя подписа споразумението в присъствието на говорителя на френското правителство Бенжамен Гриво и президента на район Ил-дьо-Франс Валери Пекрес.

Президентът на ЕБО Йо Свенхедоу цитира Виктор Юго, за да каже, че "това, което Париж съветва, Европа го обмисля, това, което Париж започва, Европа го продължава" преди да добави по-прозаично, че това преместване ще позволи "да се улесни обменът и сътрудничеството с Европейския орган за ценни книжа и пазари (Esma), който също е в Париж".