Основният пазар за обмен на валута в Кабул днес отново започна работа, предаде агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Частната валутна борса "Сарай Шахзада" отново започна работа днес, след като централната банка на Афганистан обяви, че пазарът скоро отново ще заработи, посочи дилърът Наджибула.

Курсовете на чуждестранните валути все още са нестабилни и често се променят в хода на деня, допълни той.

Щатският долар се котира за 87 до 89 афгани (местната валута) след отварянето на пазара тази сутрин. Преди талибаните да завземат властта преди 10 дни, доларът се разменяше за 79 афгани, допълва дилърът.

Близкият център за местния бизнес - пазарът "Мандауи" в Кабул, днес също възобнови работа, макар че дейностите са ограничени заради тълпите в центъра на столицата.

В страната в момента има тежка банкова криза. Дълги опашки от хора всеки ден се извиват пред основните клонове на държавните и частни банки в града. Засега банковите клонове не са отворили. Хората не могат да изтеглят парите си, получават само по 200 долара или 20 000 афгани седмично по нареждане на централната банка, отбелязва Наджибула.

Компаниите за парични трансфери Уестърн юниън (Western Union) и МъниГрам (MoneyGram) вчера възобновиха услугите си в повечето от 34-те провинции на Афганистан и сега хората могат да получават пари от чужбина, съобщават местни медии.

Талибаните: Китай е нашият най-близък съюзник

Представители на талибаните обявиха Китай за свой най-близък съюзник в международната общност. По думите им, Пекин е "готов да инвестира и възстанови" Афганистан и затова е техен "основен партньор", предаде БНТ.

Забихула Муджахид, говорител на групата, заяви, че китайците ще помогнат за възраждането на афганистанския добив на мед. Той похвали китайците за техния инвестиционен проект "Един пояс, един път", който напредва въпреки критиките от западните страни.

Китай е една от малкото държави, които не евакуираха персонала от посолството си в Кабул след превземането на талибаните. Делегация на талибаните посети Китай през юли за разговори с външния министър Ван И в Тянцзин.

Муджахид каза пред италианския вестник "Ла Република":

"Китай е нашият основен партньор и за нас представлява фундаментална и изключителна възможност, че е готов да инвестира и реконструира страната ни. Ние високо ценим проекта "Един пояс, един път", който ще служи за възраждане на древния Път на коприната. Освен това имаме богати медни мини, които благодарение на китайците могат да бъдат върнати в производство и модернизирани. Китай представлява нашият паспорт към пазарите на целия свят."

Коментарите му идват, след като външният министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания няма да "признае талибаните в обозримо бъдеще". Той каза, че има нужда от "директно взаимодействие" с групата, за да се гарантира, че британските граждани и афганистанските съюзници могат да напуснат Афганистан.

Рааб също така заяви, че евакуационните полети от Афганистан могат да бъдат възобновени "в близко бъдеще" след разговори с лидерите в Катар.

Летището приема хуманитарни помощи

Технически екип е подготвил летището в Кабул да приема товарни самолети с хуманитарна помощ и скоро то ще е готово и за граждански полети. Това съобщи катарският посланик в Афганистан пред тв канал "Ал Джазира", предаде Ройтерс.

По думите на дипломата пистата на кабулското летище се ремонтира в сътрудничество с афганистанските власти. Катарската телевизия съобщи също, че от Кабул вече са извършени два вътрешни полета - до Мазар и Шариф и Кандахар.

Междувременно лидерът на съпротивата срещу талибаните в Афганистан обяви днес, че борбата ще продължи, предаде ДПА.

Съпротивата продължава борбата

"Няма да се откажем от борбата за Аллах, свободата и справедливостта" написа във "Фейсбук" водачът на Афганистанския национален фронт за съпротива Ахмад Масуд. Изявлението му е вероятно реакция на непотвърдените съобщения, че Панджшер - единствената провинция извън контрола на талибаните - е превзета и ръководителите на съпротивата са избягали в чужбина. Във видеобръщение вчера вицепрезидентът на Афганистан Амрулла Салех каза, че пребивава в родната си провинция Панджшер и че съпротивата продължава.

От пет дни се водят тежки боеве между фронта за съпротива и талибаните за долината Панджшер. Преди това имаше кратки и неуспешни преговори за намиране на мирно решение на конфликта. Според говорител на съпротивата талибаните са предложили на Масуд пост в своето правителство, но той е отказал.