Федералният резерв вдигна основната лихва до диапазона 1,75% - 2%. До края на годината е възможно да има още три повишения, коментират експерти.

Решението на Фед все още няма особен ефект за пазарите, защото бе очаквано и не изненада никого.

"Имаше няколко важни събития тази седмица- срещата на Г-7, срещата на Тръмп с Ким, решението на Фед, очакваме решението на ЕЦБ относно стимулите, в петък пък чакаме решението на японската централна банка", коментира дилърът Ивайло Чаушев пред телевизия "Блумбърг".

Той определи решението на Федералния резерв като "очаквано" и коментира, че в САЩ се върви към нормализиране на монетарната политика след като стана ясно ,че икономиката се е възстановила.

Инфлацията в САЩ отива към таргета от 2%, като има готовност за толериране на малко по-висока или ниска инфлация.

"Това си личи с плавното вдигане на лихвените проценти, което им дава място за реакция, ако все пак стане нещо. Начерта се една добра картина за американската икономика", каза още дилърът.

Според него, волатилността се възвърна през последните няколко месеца. Това може би се дължи на самата политика на Тръмп. Но в момента има доста сериозни притеснения около търговските войни и какви действия ще предприеме американският президент.