От много макроикономисти чуваме, че има потенциал за нови финансови кризи, така че това не е нещо хипотетично, а може да се крие зад ъгъла. Това каза Вихър Георгиев, европеист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в студиото на телевизия "Блумбърг". 

"От това, което знаем за потенциалните предложения на Европейската комисия, не се говори за отделен бюджет за държавите в еврозоната, а за част от общия бюджет на Европейския съюз, която да бъде посветена на държавите от еврозоната и на подготовка на някои от държавите за членство в еврозоната", посочи той. 

Според него, по-вероятно е да бъдат приети предложенията, свързани с новия бюджет на ЕС, които идват от Германия-една значително по-малка сума, отколкото предлага Франция.

Важно е да кажем за какво биха се давали тези пари, допълни европеистът. "Една много важна задача е подготовката за бъдещи икономически шокове и то такива, които са асиметрични. Тоест, не засягат еднакво всички държави от еврозоната. Спомнете си за Гърция".

"Такива шокове могат да имат много сериозни последствия за цялата еврозона. Не се ограничават само до съответната държава. Идеята е в тези случаи да има една допълнителна подкрепа за осигуряване на финансова стабилност на еврозоната", допълни Георгиев.

 

 

Говори се за различни инструменти, които могат да подпомогнат преодоляването на един такъв асиметричен шок. "Това има логика да се случи, защото всички държави членки на еврозоната имат интерес от укрепването на тази рамка, нека не забравяме, че там вече са направени някои неща, но може да се постигне повече".

 

 

"Слуховете за смъртта на Шенген са силно преувеличени", категоричен бе той