Председателят на Bank of China Ltd. Чен Съцин е назначен на поста партиен секретар на базираната в Пекин Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), най-голямата банка по размер на активи в света, съобщава Bloomberg, цитиран от Инвестор. 

Той заменя на позицията И Хуейман, който от своя страна беше назначен още през януари на поста председател на Регулаторната комисия по ценни книжа на Китай.

Очаква се Чен да заеме и председателското място в ICBC, позиция, която традиционно се поема от същия човек, който служи като партиен секретар, посочват още източниците.

Банката разполага с 4,1 трлн. активи към края на 2018 г.

Реорганизацията допринася за редица промени в управлението на най-големите финансови институции и регулатори в Китай.

Пън Чун, председател на Bank of Communications Co., беше назначен по-рано този месец като ръководител на Китайския суверенен фонд, разполагащ с 941 млрд. долара. В същото време Лю Гуейпин, заместник-кмет на югозападен Чунцин, зае позицията на президент на China Construction Bank Corp през март.

Властите в Китай все още не са избрали нови лица за председателските постове в Bank of China и Bank of Communications.

Пресслужбата на ICBC за момента не е отговорила на допитванията за коментар.

През 2018 г. кредиторът обяви рекордна печалба в размер на 297,7 млрд. юана (44 млрд. долара), след като Пекин възобнови стремежа си да стимулира кредитирането на фона на забавения икономически растеж.

В момента ICBC управлява 426 търговски обекта извън страната с 384 млрд. долара капитал.

Чен се присъединява към Bank of China през 1990 г., като заема председателската позиция там от 2017 г.