Директоратът на Международния валутен фонд одобри тригодишен заем за Аржентина в размер на 50 милиарда долара, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Аржентина има незабавен достъп до 15 милиарда долара от заема. Половината от тази сума ще се използва в подкрепа на бюджета на страната.

Останалите 35 милиарда долара ще бъдат отпускани на траншове през тригодишния срок на заема и ще са подложени на тримесечни прегледи от изпълнителния орган на МВФ.

Правителството на Аржентина, което поиска финансовата помощ в началото на май, заяви, че 35-те милиарда долара са "предохранителна мярка", посочи МВФ в изявление.

Икономическият план на правителството на Аржентина "цели да укрепи националната икономика чрез възвръщане на доверието на пазарите с последователна макроикономическа програма", която се нуждае от по-малко финансиране, работи за изплащане на дълга и цели понижаване на инфлацията, заяви МВФ.

"Важно е да се отбележи, че планът включва мерки за защита на най-уязвимите хора чрез запазване на разходите за социални помощи, а в случай на влошаване на социалните условия, осигуряване на възможност за увеличаване на разходите за социалната защитна мрежа на Аржентина", изтъкна Фондът.