Базовата инфлация и растежът на заплатите остават умерени в еврозоната въпреки нарастването на икономиката и стабилното създаване на работни места, посочи Международният валутен фонд (МВФ) днес, предупреждавайки, че напрежението в световната търговия и хаотичен Брекзит носят рискове за блока, информира ДПА.

"Рисковете клонят надолу, произтичайки от бездействието във вътрешната политика и политическите шокове, както и от по-неблагоприятната външна среда, засилена от ескалацията в търговското напрежение и несигурността, свързана с Брекзит", отбелязва МВФ в доклад, публикуван след редовен преглед на еврозоната.

Търговското напрежение произтича от митата, наложени неотдавна от САЩ върху вноса на стомана и алуминий. 

Страните с висок държавен дълг остават в опасност, ако не вземат мерки за въвеждане на структурни реформи и фискални корекции, предупреждава Фондът. 

"Липсата на напредък в преговорите по Брекзит пък създава риск от неорганизирано излизане от ЕС", допълват експертите. 

Макар сравнително ниската рентабилност на банките да е проблем, буферите им са се увеличили, а необслужваните кредити са намалели - два положителни фактора при криза, посочва МВФ. 

За някои банки обаче все още има кредитни и пазарни рискове, а редица банки ще се сблъскат със сериозни проблеми с ликвидността в случай на извънредна ситуация, заключават авторите на доклада. 

Фондът насърчава европейските лидери да продължат да засилват банките и да увеличат надзора над други финансови институции, предупреждавайки за опасността от евентуални бъдещи шокове за сектора заради Брекзит.