Руското правителство прие указ, ограничаващ достъпа на чуждестранни одиторски компании и техните филиали в Русия до информация за някои руски дружества, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според текста, който влиза в сила в четвъртък, става въпрос за банки, търговски вериги за продажби на дребно, отбранителната промишленост и свързаните с нея финансови компании, както и руските дружества, попадащи под западни санкции. Те няма да могат да прибягват до услугите на чуждестранни одиторски компании.

Това ограничава достъпа на големи чуждестранни одиторски дружества като Делойт (Deloitte), Кей Пи Ем Джи (KPMG), ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) и Ърнст енд Янг (EY) до тези руски предприятия, изтъкна Аяз Алиев, професор по финансово управление в института "Плеханов" в статия в руското икономическо издание "Ведомости".

Според него това е много болезнено за чуждестранните международни одитори, които ще изгубят повечето си клиенти и приходи в Русия, както и данните, които събират за тях. Освен това това намалява количеството информация, събирана от Съединените щати за икономическото състояние на руските предприятия, подчертава експертът.

Новият указ обаче ще създаде много затруднения и за руските компании, които не могат без финансовите доклади на големите международни дружества, за да заемат капитали на международните пазари