Проучване, изготвено от компанията Spectrem Group, което засяга американски инвеститори, притежаващи поне 25 млн. долара, разкри, че средната възраст на богатите е паднала с 11 години от 2014 г. насам, до 47 години, съобщава Bloomberg.

Броят на богатите американци се е увеличил повече от двойно от Световната рецесия през 2008 г. насам.

Средната възраст на хората, притежаващи поне 1 млн. долара е паднала до 62 години.

Анализът предполага, че в последните години е започнало прехвърляне на богатството от по-старите поколения към по-младите.

Според Джордж Уолпър Дж., президент на Spectrem, проучването обхваща 185 американски граждани.

Богаташите над 65-годишна възраст притежават повече от една трета от богатството на представителите на това съсловие в САЩ.

 

Появата на цяло ново поколение милионери и милиардери повдига един въпрос - откъде идват тези пари?

Вероятно натрупването на тяхното богатство не се дължи толкова на наследяването му, колкото на личните дейности, които младите милионери развиват.

Около 172 хил. американски домакинстват имат нетна стойност от поне 25 млн. долара, посочва Spectrem, което е с 84 хил. повече спрямо 2008 г.

Приблизително девет от десет инвеститори под 38 години обясняват своето богатство чрез наследствени права и семейни връзки. Също толкова посочват "тежката работа" и "ръководенето на собствен бизнес" като основен фактор в натрупването на това състояние.

70% от анкетираните заявяват, че все още работят.

Увеличаването на броя на свръхбогатите млади хора не би трябвало да е нещо изненадващо, като се има предвид процесите, които продължават да се забелязват в Силициевата долина.

Развитието на технологиите и лесното набиране на рисков капитал създаде много по-голям брой нови милиардери и мултимилионери през последните години, отколкото някога е имало.

Първоначално публично предлагане или силен финансов кръг може да извае нов богаташ само за една нощ, докато техните предшественици често са трупали богатства и са изграждали корпоративни империи в продължение на десетилетия, посочва Spectrem.