Курсът на общата европейска валута рязко падна вчера, след поредното заседание на Европейската централна банка. Причината - взетото на заседанието решение да се влеят в икономиката на еврозоната нови обеми евтини пари с надежда да се увеличи инфлацията и да се ускори икономическия ръст.

Това веднага се отрази на курса на еврото и от 1.1320 долара за евро той слезе до 1.1238 долара за евро. Това е само на 0.1 цент от минималната му стойност, регистрирана през юли 2017 година.

Лихвените равнища също остават непроменени - 0% за кредитите и минус 0.4% по депозитите. ЕЦБ констатира забавяне на европейската икономика, Германия е на прага на техническа рецесия, а Италия вече е в рецесия, след като понижи две тримесечия подред своя БВП.

Така вместо прогнозирания икономически ръст от 1.9% за еврозоната, реално той е 1.1%. Точно това Марио Драги нарече "лоша ситуация заради геополитически рискове, протекционизъм и търговски спорове".

Заради това програмата на ЕЦБ за дългосрочно кредитиране на икономиката на еврозоната ще бъде възстановена от септември 2019 година. Досега в икономиката на еврозоната са налети над 1 трилион евро, но значителна част от тях са вече върнати. Все пак, в кредитния портфейл на ЕЦБ остават кредити от 717 милиарда евро.