На 16 септември в Пекин ще се състои среща на някои от топ-банкерите на САЩ и китайски представители, съобщи "Файнейшъл таймс". Срещата е по инициатива на китайската страна и целта е да се обсъди развоя на търговските отношения между двете страни, прерастнали напоследък в истинска търговска война.

Предвижда се срещата да премине като "Американо-китайска кръгла маса по финансови проблеми", предвидена е и среща с китайския вицепремиер Уанг Кишан, който отговаря за финансите в правителството.

Очаква се тази среща да стане постоянна, като е предвидено да се събира на всеки шест месеца. Тя ще има за цел да изработи и препоръки към китайските власти за провеждане на финансови и икономически реформи.

Все още не е напълно изяснен състава на американската делегация, ясно е само, че ще участват представители на Blackstone Group LP, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Морган Стенли.

От китайска страна освен вицепремиер, ще участват представители на Централната банка на страната, на банковия и застрахователен регулатор и на Министерството на финансите.