Банката JP Morgan е спечелила рекордни приходи от около 1 млрд. долара от началото на годината досега от търговия, съхранение и финансиране на благородни метали, което е значително по-добре от конкурентните банки. Това съобщиха пред Ройтерс два източника, запознати с въпроса, предаде БНР.

Коронавирусът създаде доходоносен бизнес за инвестиционни банки, които се занимават със злато, сребро и други благородни метали, тъй като активи масивни инвестиционни покупки и наруши нормалното функциониране на пазара.

Американската банка JP Morgan обаче доминира отчетливо, увеличавайки своя дял на този пазар.

Приходите на банката до средата на ноември съставляват поне половината от сумата между 1,7 до 2 млрд. долара, които консултантската компания McKinsey CIB Insights изчислява, че 10-те най-големи инвестиционни банки ще направят съвместно тази година от търговията с благородни метали, предимно злато.

Поделението за пазарите на суровини на JP Morgan е на път да донесе печалба над 1,5 млрд. долара тази година и може да измести Goldman Sachs като банката с най-висока печалба от този бизнес, твърдят източниците.

"Инвестиционните банки рядко са реализирали над 1 милиард долара печалба от пазарите на суровини през последните години и никоя от тях досега не е спечелил повече от 600 милиона долара от благородни метали за една година", каза Джордж Кузнецов от McKinsey CIB Insights, цитиран от Ройтерс.

В основната на тази предполагаема печалба е повишаването на цената на златото и среброто от страната от инвеститори, главно в Европа и Северна Америка, обезпокоени, че коронавирусната пандемия и печатането на пари от централните банки посредством техните мащабни операции за "количествени облекчения" могат да обезцени другите финансови активи.

Тези инвеститори тласнаха цените на златото до рекордни нива от над 2000 долара за унция по-рано през годината.

Към това се добавят печалбите, спечелени на фючърсната борса Comex в Ню Йорк, където проблеми с доставките по-рано тази година направиха по-доходоносен бизнеса на хората с достъп до физическо злато да търгуват с благородни метали.

JP Morgan. Тя е в основата на световния многомилиарден пазар и нейните дейности обхващат търговия с физически кюлчета на благородни метали до дериватни финансови инструменти, управление на трезори и клирингови сделки в Лондон, който е най-големият търговски център.