Търговската война между САЩ и Китай вече е очевиден факт и глобалните инвеститори дадоха ясно да се разбере, че смятат щатите за бъдещ победител, коментират експерти от Bank of America Merill Lynch.

От началото на юли най-големите инвестиционни фондове в света са изтеглили значителни капитали от Европа и са ги вложили във фондовия пазар на САЩ, показват данните.

Делът на американските акции в портфолиото на инвеститорите от тези фондове, управляващи над 663 милиъарда долара, достигна максимална стойност от февруари 2017 година. В същото време делът на европейските акции при тях падна до минимум от декември 2016 година.

Капиталът се стича в САЩ и подкрепя най-вече високотехнологичния сектор, коментират експертите. Това се вижда и по индексите-Nasdaq седем пъти надхвърли своя исторически максимум от юни досега.

Така перспективите за икономиките извън американската стават все по-мрачни. Под удари се оказа и пазарът на суровини, като инвеститорите категорично смятат, че цената на петрола в момента е над нормалната и очакват понижение.