Британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) евакуира целия си отдел за проучвания и част от отдела за борсова търговия, намиращи се в офиса на банката във лондонския финансов център Канари Уорф заради опасения, свързани с коронавируса, предаде Ройтерс като се позова на изданието "Файненшъл нюз".

Запознат източник посочи, че евакуирането се е наложило, след като се появили съмнения, че един от анализаторите на банката е заразен с коронавирус.

Испанската банка Бе Бе Ве А (BBVA) премести до 100 служители от борсовата си зала в мадридската си централа на друго място извън града като част от плана си за действие в извънредни ситуации. Целта е да защити операциите си срещу евентуално разпространение на коронавируса.

В момента в борсовия отдел на Бе Бе Ве А работят 400 души в централата в Мадрид и около една четвърт са преместени днес в Лас Росас, предградие на Мадрид, каза говорител.

Той допълни, че всички важни функции се възпроизвеждат паралелно в по-малък мащаб в новото помещение.

Мярката цели да се гарантира, че при евентуална зараза от коронавирус няма да пострада бизнесът с пазарите на банката, допълни говорителят.

Банката също така не допуска персоналът й да пътува във високорискови райони като континентален Китай, Сингапур, Хонконг, Япония, Южна Корея, Иран и райони в Северна Италия.

Други европейски банки също подготвят офиси извън града и изолират част от екипите си, за да гарантират, че ще могат да търгуват, ако коронавирусът се разпространи в по-големите финансови центрове.