Наличието на офшорни сметки не е престъпление, нито е укoримо, обясни банкерът Левон Хампарцумян. Според експертите проблемите с офшорните зони и тяхното влияние са различни в различните страни.

"Възможно е нещо да е законно, но да е морално неприемливо. За един политик това е важно", заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Нова тв.

Той обясни и защо хората прибягват към офшорни сметки. Причините, според банкера, могат да бъдат много - проблеми в семейните отношения или желание за по-силна защита на средствата.

"Ако е някакъв голям индустриален проект, в който данъците на различните участници не са еднакви, отиват в такава офшорна сметка и нещата се изравняват. Има нещо, което големите корпорации правят - трансферно ценообразуване, от глобална операция събират парите си там, където могат да платят най-нисък данък. Ако един човек цял живот е бил на държавна служба и един ден се събужда необяснимо богат с неща, които изглеждат напълно легални - може да е измислил бизнес, но в повечето случаи не е така. Затова съществуват данъчни и всякакви други служби", обясни Хампарцумян.

Той подчерта, че към офшорните сметки не могат да бъдат преведени "пари от куфарче". Сумите минават през банка и трябва да бъде обяснен техният произход.

От българска гледна точка обаче, като че ли има доста по-голяма група офшорни компании, които са собственост на българи.

Колко са точно - 200 ли са, 500 ли, различни са числата. Това, което е в оригиналните данни не сме го виждали, вероятно в следващите дни това ще се види. Дори да са минималната цифра 200, това са 10 пъти повече, отколкото имахме при досиетата "Панама" или "Парадайс", там бяха около двайсетина български имена. Какви точно са офшорките и операциите, това до момента не го знаем, обясни пред БНТ Тихомир Безлов, експерт в Института за изследване на демокрацията.

Относно името на Делян Пеевски, което е сред разследваните в досиетата "Пандора", Безлов коментира, че в западните страни политици, които имат такива сметки, просто са изчистени от партиите си и от политиката.

Според бившия шеф на ДАНС, вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев "не можем да сме убедени, че Делян Пеевски е бил на разпит, тъй като разпитът е процесуално действие и мисля, че проверката все още не е в такава фаза".

"Най-вероятно става въпрос за снемане на обяснение във връзка с постъпилата информация", коментира Йовчев пред bTV вчерашното призоваване на Делян Пеевски в ДАНС след международното журналистическо разследване "Пандора пейпърс".

"Сложно е да се докаже престъпление, по-скоро идеята за създаване на една всеобща нетърпимост за страните с благоприятен данъчен режим има една основна цел - увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации. Това е единственото, което може да се каже със сигурност", смята икономистът Емил Хърсев.

Всичко останало са само презумпции за престъпления, които трябва да се докажат, някои от които са доста нереални. Очевидно, че това престъпление се свързва основно със страните, в които хората не работят, другаде се извършват престъпленията, допълни експертът.