Директорът на Афганистанската централна банка Аджмал Ахмади е избягал от Кабул, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Гуверньорът постави под въпрос лоялността на афганистанските сили за сигурност и обвини президента Ашраф Гани и неопитните му съветници за стремителното и хаотично падане на страната в ръцете на талибаните.

Аджмал Ахмади сподели подробно в публикация в Туитър вчера как е работил в банката, докато военните са били пред подстъпите на града. Ахмади каза също, че запасите от американски долари намаляват и обясни бягството си от столицата с военен полет.

"В неделя започнах да работя. Сутрешните новини будеха все по-голямо безпокойство. Напуснах банката и оставих заместниците ми. Чувствах се ужасно, че изоставям екипа си", каза той.

"Нещата не трябваше да приключат по този начин. Възмутен съм от липсата на каквото и да е планиране от афганистанските лидери. Видях ги на летището да напускат страната, без да информират другите", добави Ахмади.

Президентът Гани избяга от Афганистан в неделя, когато бойците на радикалното движение на талибаните влязоха в Кабул, без да срещнат съпротива.

Според думите на 43-годишния Ахмади пристигането им в Кабул само седмица, след като завладяха провинциалната столица Зарандж, е объркващо.

Ахмади е назначен за действащ управител на Афганистанската централна банка преди година, а преди това е работил в американското министерство на финансите, Световната банка и в частни компании, сочи кратката му биография, публикувана на сайта на правителството.

С напредването на талибаните афганистанските валутни пазари са изпаднали в паника, особено след като на централната банка е било съобщено в петък, че няма да получава повече долари. Това е довело до рязко поевтиняване на местната валута афгани, отбеляза банкерът.

"В събота проведох срещи, за да успокоя банките и обменните бюра. Не мога да повярвам, че един ден след това Кабул падна", коментира Ахмади. Той каза, че местната валута се е сринала до 100 афгани за един долар, което е спад от около 23 процента, преди да се стабилизира на 86 афгани за долар.

Ахмади информира, че се е качил на борда на военен самолет, след като резервираният от него пътнически полет е бил претоварен с пътници. От думите му не става ясно на кой военен самолет се е качил и в каква посока.

Според гуверньора липсата на планиране от Гани и неспособността му да признае слабостите на съветниците си са причина за провала на правителството.

"След като бе оповестено заминаването на президента, знаех, че за минути ще настане хаос, Не мога да му простя, че създаде това положение", отбеляза Ахмади.

"Той имаше страхотни идеи, но изпълнението им беше лошо. Ако съм допринесъл за това, поемам моя дял от вината", допълни банкерът.

Талибаните няма да имат достъп до валутните резерви на централната банка на Афганистан, които афганистанското правителство държи в САЩ. Това увери преди ден високопоставен представител на администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

Активите на централната банка, които афганистанското правителство държи в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните, каза представителят на американската администрация пред АФП.

По-голямата част от валутните резерви на Афганистанската централна банка не се държат в страната, заяви пред АФП информиран източник, без обаче да уточни каква част от тях са в САЩ.

Брутните резерви на Афганистанската централна банка в края на април са били на стойност 9,4 милиарда долара, според Международния валутен фонд.

Афганистан попадна в ръцете на талибаните след разгрома на правителствените сили и бягството в чужбина на президента Ашраф Гани. Хиляди хора се опитват отчаяно да напуснат страната през летището в Кабул, където цари хаос.