Пинелопи (Пени) Куяну Голдбърг от днес вече не е главен икономист на Световната банка (СБ). Мотивът за оставката й, обявена на 5 февруари, е че иска да се върне към преподавателската си дейност в Йейлския университет.

С голямо съжаление ви съобщавам, че Пени Голдбърг ме информира за намерението си да напусне поста си на вицепрезидент и главен икономист, написа в началото на февруари президентът на СБ Дейвид Малпас, цитиран от Франс прес и БТА.

"Ценях интелектуалната строгост и любознателността на Пени", цитира Блумбърг написаното от президента.

За да гарантира гъвкава приемственост, Малпас помоли Арт Крей, оглавяващ научно-изследователската дейност, да поеме временно поста до назначаването на нов главен икономист на банката.

Пени Голдбърг, която има гръцко и американско гражданство, бе назначена в Световната банка в края на април 2018 година на мястото на Пол Ромър, който трябваше да подаде оставка няколко месеца по-рано заради спор около статистическите методи на СБ, припомня АФП.

През януари СБ обяви, че глобалният икономически растеж вероятно бавно ще се ускори тази и идната година на фона на отслабването на търговското напрежение, но впоследствие Малпас предупреди, че ще се наложи организацията да понижи някои от прогнозите си, поне за първата половина на 2020 година, отчасти заради епидемията от коронавирус и влиянието върху веригите за доставка.

Оценка за въздействието на коронавируса се очаква на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка през април.