Рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Турция до ниво "ВВ" от ниво "ВВ+", прогнозата е негативна.

Мотивите на агенцията са нарастване на дефицита по текущата сметка, условията за външно финансиране се влошават, рязко се увеличи инфлацията и влиянието на обезценяването на турската лира върху частния бизнес.

Стабилността в турската икономика се е влошила през последните месеци, а политическите действия на президента Ердоган са усилили несигурността на бизнеса. "Всичко това затруднява разработването на адекватни мерки за стабилизиране на икономиката", пишат още от Fitch.

Прогнозата за 2018 година е дефицитът по текущата сметка да се увеличи до 6.1% главно заради скъпото гориво, както и от увеличеното потребление от страна на домакинствата в страната. Догодина дефицитът ще намалее до 4.1%, но чистият външен дълг ще нарастне до 35% от БВП до края на 2018 година.

Турция ще се нуждае от външно финансиране до края на годината от $ 229 милиарда, но намирането му ще е трудно. Инфлацията в страната вече превиши 15-годишен максимум и вече е 15.4% през юни. Турската лира се обезцени с 27% от началото на годината. Според Fitch инфлацията в Турция ще се ускори и ще достигне 26% догодина.