Над 3500 работни позиции вероятно ще бъдат прехвърлени или създадени във финансовия център на Париж заради Брекзита, обяви днес Пари Юроплас (Paris Europlace), асоциацията, натоварена с пропагандирането на Париж, предаде АФП.

Тази цифра, която отчита вече обявените намерения на банкови и застрахователни групи, както и на компании за управление на активи, е "значително по-висока от работните позиции, прехвърлени от Лондон в други финансови центрове в Европа (...) и този процес не е приключил", уточни Жерар Местрале, президент на Пари Юроплас, откривайки днес двудневния годишен форум на асоциацията.

Като взема предвид непреките работни места, създадени от всички премествания или създаването на обещаните позиции, Пари Юроплас очаква финансовият център на Париж да спечели над 20 000 работни места.

Пари Юроплас призовава да бъдат продължени структурните реформи във Франция и да се разработват нови промишлени проекти, които са свързани с новите ниши на финансите и с трайния финансов бизнес, като в същото време, на европейско равнище, се ускори темпът на изграждането на проекти за Съюза на капиталовите пазари и Банковия съюз.