Европейският парламент (ЕП) гласува в полза на увеличаване на бюджета на ЕС с 10 милиарда евро до 2027 г. в допълнение към предложените в края на юни от Европейската комисия (ЕК) 66 милиарда евро, предаде Франс прес. Целта е по-лесното справяне с геополитическите кризи, допълва БТА.

Текстът, който изразява единствено позицията на евродепутатите, бе приет с широко мнозинство.

Крайното решение обаче трябва да бъде взето от страните членки, които трябва да преговарят и да одобрят единодушно коригирания многогодишен бюджет, преди да бъде върнат за гласуване и да получи зелена светлина от Европарламента.

За да се справи с последствията от пандемията и войната в Украйна, които увеличиха нуждата от финансиране, ЕК предложи на 20 юни увеличаване на средствата в бюджета на ЕС за периода 2024 -2027 г. с 66 милиарда евро, надявайки се на споразумение до края на годината.

Допълнителните 10 милиарда евро, поискани от евродепутатите, засягат управлението на миграцията, инвестициите в нови технологии за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика и резерва за отговор на кризисни ситуации.

Нетните вносители (като Германия и Франция) в бюджета на ЕС не са склонни да отпускат допълнителни суми, освен необходимата подкрепа за Украйна, тъй като националните им сметки вече са засегнати от икономическото забавяне.

Размяна на гледни точки между 27-те страни членки е предвидена по време на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на 26 и 27 октомври в Брюксел.

Испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Риос, чиято страна председателства до края на годината на ротационен принцип Съвета на ЕС, който включва 27 страни членки, обеща да работи активно за постигане на компромисно решение.

"Съветът на ЕС е изцяло ангажиран за постигането възможно най-бързо на споразумение", заяви той пред евродепутатите в Страсбург.

Португалската евродепутатка от Социалдемократическата партия Маргарида Маркеш, съдокладчик на гласувания днес текст, приветства този "ангажимент", но той трябва да прерасне в по-амбициозен отговор, подчерта тя по време на днешния дебат.

"Не е приемливо да се прави повече с по-малко пари", заяви друг съдокладчик на текста, полският евродепутат от Християндемократическата партия Ян Олбрихт.