Европейската централна банка реагира пестеливо за възможността България да въведе еврото като паралелна валута преди влизането в еврозоната. Финансовият министър вчера съобщи, че страната ни проучва въпроса с Еврокомисията и ЕЦБ. Днес от банката отговориха на БНТ кратко: "Не коментираме изявления на политици".

От предоставената на националната телевиизя обща информация става ясно, че няма практика за паралелно използване на еврото преди приемането изцяло на валутата.

Управляващите и днес обясниха пред БНТ, че идеята с паралелната валута е да се избегне стреса в системата и всички по веригата - банки, фискални системи, търговци да посрещнат плавно смяната.

От Европейската централна банка обясняват, че не е практика еврото да се използва като паралелна валута по време на процеса на присъединяване към еврозоната. Според институцията, въвеждане на еврото преди включването в монетарния съюз не отговаря на основната икономическа обосновка на Икономическия и паричен съюз. Заложените в Договора етапи по пътя към приемане на единната европейска валута не могат да бъдат заобиколени чрез едностранното ѝ въвеждане.

Политическите коментари:

Венко Сабрутев, "Продължаваме промяната-Демократична България": "Българското правителство е стартирало преговори с Европейската комисия и ЕЦБ да провери възможността да се въведе паралелно еврото в България заедно с българския лев. Какво означава това - в магазините ние ще имаме възможност две цени, да купуваме в български лев или евро, от която валута ние предпочитаме, също така хората, ще имат възможност да избират това дали в евро или в лева да получават своите заплати. Целта е да се покаже на българското общество, че всъщност то е ужасно лъгано от "Възраждане", всичките тези опорки, че едва ли не след въвеждане на еврото в България цените в магазините ще се удвоят, пък за сметка на това заплатите ще намалеят двойно. Идеята е да има плавен преход, хората да се убедят, разбрахме, че големите търговски вериги, банките имат първоначална готовност, очакваме да получим информация ит ЕК и ЕЦБ дали и кога може да се случи това нещо.

Тук не говорим за приемане на еврото от днес за утре, става въпрос за плавен преход, затова е искаме да има преходен период с двете цени. За да няма стрес в системата, искаме всички по линията - това са работодатели, банки, фискални системи, големи търговци, всички те да бъдат готови да посрещнат смяната на валутата плавно".

Това би се случило с плавен преход, който да не доведе до стрес на финансовата система, уточнява Сабрутев.

Опозицията обаче гледа скептично на идеята.

Цончо Ганев, "Възраждане": "Категорично против, тъй като имаме събрани 604 хиляди подписа за свикване на референдум въобще дали България да влиза в еврозоната през следващите 20 години, ако парламентът и партиите в парламента не искат да потъпкат партиите, които сами са гласували това, нещо трябва да бъде гласувано на референдум за паралелно въвеждане на еврото в България".

Румен Гечев, БСП за България: "В България е крайно време да се забрани да се правят екзотични експерименти преди да имаме точни сметки какви ще бъдат ефектите върху паричното обращение на България, върху депозитите и поведението на фирмите, тъй като подобен експеримент може да доведе до загуба на доверие в българския лев, съсипване на българската валута. Преди да сме взели окончателно решение за еврозоната, екзотични предложения с паричната система на България са абсолютно неприемливи, ако нямаме конкретни и ясни разчети".

Тошко Йорданов, "Има такъв народ":"Аз не знам дали има законови възможности да се направи, трябва да проверя защото плащането на данъци, да речем в държавата, е само в левово, не ми е много ясно идеята на Асен Василев дали може да бъде изобщо реализирана".

От ГЕРБ-СДС и ДПС днес не коментираха темата.