Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещата си лихва с 0,5 процентни пункта, вдигайки показателя за първи път от 11 години в опит да охлади инфлацията в еврозоната, съобщиха световните агенции и БТА.

След днешното решение референтната лихва по депозитите става нула процента.

Институцията, която е централна банка за 19-те страни, използващи еврото, поддържаше лихвата на исторически минимум в негативната територия от 2014 г., борейки се с дълговата криза в региона и пандемията от коронавирус.

"Управителният съвет отсъди, че е подходящо да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, отколкото бе сигнализирано на предишното заседание", се посочва в изявлението на ЕЦБ.

Лихвата по седмичните и всекидневни кешови аукциони също се вдига с 50 базисни пункта до съответно 0,50 процента и 0,75 процента, допълва Ройтерс.

Институцията указа, че вероятно до края на годината и трите ставки ще бъдат повишени още.

В опит да смекчи ефекта от увеличаването на цената на кредитирането ЕЦБ представи и нов инструмент (Transmission Protection Instrument - TPI), който ще й позволи да купува облигации, когато забележи признаци за финансова фрагментация - необосновани отклонения в цената на кредитирането сред 19-те държави от валутния съюз.

Икономическият хоризонт в еврозоната се смрачава заради продължаващата война в Украйна и инфлацията, която "ще остане на нежелано високо равнище за известно време", заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Франс прес и БТА.

Последствията от въоръжен конфликт при рекордна инфлация и голямата несигурност в икономиката "помрачават значително перспективите за втората половина на 2022 година и по-нататък", подчерта Лагард.