Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви в борба с инфлацията. Това заяви днес президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от ДПА и БТА.

"Инфлационният натиск остава висок", каза Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на европейския парламент.

ЕЦБ ще "гарантира, че ставките ще бъдат доведени до достатъчно рестриктивни нива", каза шефката на инстутицията.

Целевата инфлация, определена от банката, е 2 на сто, а през май годишната инфлация в еврозоната се понижи до 6,1 на сто.

ЕЦБ трябва да предприеме още няколко повишения на лихвите, за да овладее инфлацията, и не е сигурно, че ставките ще достигнат върховата си стойност през лятото. Това посочи президентът на германската централна банка "Бундасбанк" (Bundesbank) Йоахим Нагел.

През изминалата година централната банка на еврозоната вдигна водещите си лихви с най-бързия темп в историята си, след като инфлацията достигна двуцифрени стойности миналата есен. Мнозина ръководители на банката твърдят, че затягането на паричната политика е във финалната си фаза и максималната стойност на ставките вече е на хоризонта.