Европейската централна банка и Английската централна банка активираха съществуващите, но досега "спящи", суапови споразумения (двустранни кредитни линии) в евро и в британски лири, засилвайки подготовката за евентуалното излизане на Великобритания от ЕС в края на месеца (на 29-и март), посочиха в отделни изявления двете водещи финансови институции, цитирани от Ройтерс.

Съгласно съществуващото суапово споразумение, АЦБ ще предоставя на британските банки кредити на седмична база в евро, докато ЕЦБ ще получи в замяна от Английската централна банка британски лири.

"Активирането представлява благоразумна и предпазна стъпка от страна на Английската централна банка за обезпечаване на допълнителна гъвкавост при осигуряването необходимата ликвидност, подпомагайки функционирането на паричните пазари, които обслужват домакинствата и бизнеса", се казва в специално изявление на ЕЦБ.

Чрез активиране на това "спящо" досега суапово споразумение, от следващата седмица търговските банки във Великобритания ще могат да вземат заеми в евро, като това е важна стъпка за укрепване на финансовата система в случай на неконтролиран Брекзит (излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка), подчерта АЦБ.

Въпреки това, АЦБ предупреди, че инвеститорите трябва все пак да се подготвят за сериозни смущения на финансовите пазари, ако Великобритания напусне ЕС на 29-и март без постигнато съгласие относно условията за оттегляне на страната от единния блок, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Английската централна банка посочи, че е активирала "спящата" от края на последната финансова криза "суапова линия" с Европейската централна банка, която ще ѝ позволява да предоставя евро на всяка британска банка, която се нуждае от единната европейска валута, за да продължава да функционира в условията на финансова криза.

Подобно споразумение от времето на глобалната финансова криза и с Федералния резерв на САЩ позволява на АЦБ, на ЕЦБ и на някои други големи централни банки (като ЯЦБ) да предоставят американски долари на местни бизнес кредитори при извънредна финансова ситуация.

Днешното решение представлява последна важна стъпка от страна на АЦБ, за да гарантира, че финансовата система на Великобритания е достатъчно здрава, за да издържи дори на сериозен спад в британската икономиката при неконтролиран Брекзит, посочва "Уолстрийт джърнъл".

На банките на Острова също така беше наредено да укрепят ликвидните си активи и да увеличат капиталовите си нива, за да гарантират, че могат да продължат да кредитират домакинствата и бизнеса.